Selasa, 31 Julai 2012

Ayam dgn sos telur masin

Ini confirm la masakan chinese kan.. dpt resepi ni pun dari satu buku resepi yg berbahasa Cina, tapi ada translation dlm English.  Resepi ni ala2 creamy butter prawn.  Cuma tak guna telur ayam, di ganti ngan telur merah dari telur masin. 


Buruk beno gambar ayam ni, dah kelam-kabut tadi nak buka puasa baru siap masakan ni.  Ok bahan-bahannye :

Ayam, di potong kecil dlm 1/2 kg
Minyak utk menggoreng

Bahan perap : 
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil minyak bijan (jika nak)
Lada putih
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum

Sos :
Butter 4 sudu, atau minyak
4 biji telur masin, telur merah je.. di stim
2 tangkai daun kari
Cili padi, hiris
Bawang putih, 4 biji, hiris 
300 ml susu cair
Garam, gula

Gaul ayam dengan semua bahan perap dan marinate selama sejam.  Lepas tu bila hampir time nak makan, goreng hingga garing.  Ketepikan. 


Buat sosnye.  Telur merah tu di lenyek.  Kemudian, cairkan butter.  Goreng telur bersama daun kari, cili padi dan bawang putih.  Biarkan garing seketika.  Tambahkan susu cair.  Kacau sehingga sos menjadi pekat.  Masukkan ayam, adjust garam dan gula.  

Senang je kan nak buat resepi ni.. Rasanye mesti lah sedap.. tapi kak rasa ayam kat atas tu dah terlebih kuah la, atau perlu lama sikit bagi kering lagi.  Boleh jugak ganti kan seafood utk resepi ni, yg selalunye is ketam atau udang.  

Selamat menjalani ibadah berpuasa pada semua yg sudi singgah blog ni..  selamat memasak utk famili :)

Khamis, 19 Julai 2012

Risol ayam & sayur

    Hari ni memang agak free sebab kelas deko kek dah habis, continue lepas raya.  Dan projek berjualan sempena bulan ramadhan pun insyaallah start hari Sabtu 21 Julai ni.   Dapat la rehat sikit dua, tiga hari.  So ingat nak try masak Risol/ Rissoles/ Risoles.  Dah lama teringin nak buat sendiri. 
    Risol ni street food kat Indonesia.  Agak byk keje gak nak buat kuih ni.  Memula buat ala2 pancake/ crepe.  Then buat ragout or filling dia. Filling tu boleh di tukar ikut apa kita nak.. akak pakai ayam ngan sayur, kemudian di pekatkan ngan susu & tepung gandum.  Pas tu, masuk kan inti, gulung pancake tu.  Celup dlm telur dan salut ngan serbuk roti, goreng (Belum buat pun, dah rasa penat..aiyo ! ) 
    Bahan2nyer  
    Isi 
Butter / minyak utk menumis
1 biji bawang besar (dadu)
300 gm daging ayam, di hiris halus
1 biji carrot (dadu) 
2 biji kentang (dadu)
air - 1/2 cawan
150 g cendawan (hiris halus)
daun sup, hiris
2 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan susu segar
garam, lada putih, serbuk stok ayam
mozarella dan cheddar cheese utk di tabur

Kulit 
450 g tepung gandum
100 g tepung ubi kayu
4 biji telur (di pukul sikit)
50 g butter (di cairkan)
1/2 sudu kecil garam
1100 ml air

Untuk menggoreng 
2 biji telur (di pukul sikit)
Serbuk roti
Minyak

Cara-caranye : 

Utk buat inti, senang je.  Panaskan minyak, tumis bawang dan goreng ayam hingga setengah masak.  Then masukkan sayur carrot dan kentang.  Masak sehingga lembut.  Jika terlalu kering, campurkan air. Last masuk cendawan dan daun sup. 

Di dalam kuali lain, atau buat lubang dlm kuali yg sama.  Cairkan butter, masukkan tepung gandum. Goreng dlm 2 minit, then tambah susu. Kacau hingga agak pekat.  Tambah garam, pepper dan stok ayam.  Curahkan balik dlm sayur tadi dan gaul sebati.  Adjust la balik seasoning nyer.  


Utk buat kulit, campurkan semua bahan. Akak guna food processor je.  Blend sampai hancur dan tidak berketul.  Rehatkan dlm setengah jam baru guna.  Masak seperti buat pancake.  Siapkan semua kulit dulu.  Jgn buat bulatan terlalu besar, cukup dlm diameter 5 ke 6 inci, dan ketebalan mestilah nipis.  

Last sekali, masuk inti, tabur ngan cheese dan gulung.  Celup dlm telur, diikuti dgn serbuk roti dan goreng.  Utk simpan dlm freezer, pastikan kita letak plastik antara lapisan risol supaya tak melekat.  Kena defrost dulu lah sebelum nak goreng. 


Kalau nak healthy, boleh la di bake, tapi kak tak pernah try.   Masalahnye ni first time kak buat, dan risol yg terhasil semuanye saiz giant.  Terpaksa di potong dua.  Dan ada yg tertebal pulak tu.. makan sebiji je dah hands-up.

Rasanye sedap ! Tkasih kpd org Belanda yg membawa makanan ni ke Indon.  Yg asalnya mungkin dari French atau Portugis.  Dan akhirnye di nikmati oleh semua, tak mengira bangsa :)

Jumaat, 6 Julai 2012

Dessert buah mascarpone

Petang-petang ni perut pun terasa lapar balik..tengok dlm fridge cuma ada buah je.  "Too healthy for me.."   Hmm, konon-konon nak buat salad buah.  Akak namakan salad buah ni "salad terover sudah..".  Apa taknye, siap pakai Mascarpone cheese, terus jadi dessert, bukan salad.  Actuallynye mascarpone cheese utk Baking project kak, tapi kita bedal je la. 



Resepi nye sgt ringkas. Dessert utk 2 orang :
 
Utk krim 
1 cawan mascarpone
2 sudu besar honey/ gula 
1 sudu kecil vanilla 
2 sudu besar whipping cream

Buah-buahan, di potong kecil.

Caranyer
Potong buah dan ketepikan.  Campurkan semua bahan krim, kacau sehingga gula sebati.  Jika rasa masih pekat, tambah lagi whipping cream.  Tuang atas buah, atau gaulkan buah sekali dlm krim tu. 

Yg merah tu kak saje tambah sos strawberi yg siap dlm botol tu.  Rasa dessert ni teramat sedap.. tapi ingat, jangan makan selalu tau, bahaya :)  Selamat berhari minggu. 

Ahad, 1 Julai 2012

Cucur zucchini



Zucchini or courgette,  dalam bahasa melayunye Timun jepun.  Selalunye bila beli sayur ni, mesti takde idea nak masak apa.  Hari tu terjumpa resepi Zucchini fritters, atau Cucoq zucchini.  Try la buat hari ni.. hasilnye memang sedap !  


Bahan-bahannye (utk hidangan 3 orang)

Bahan A 
4 biji telur 
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar Keju parmesan 
Garam, lada hitam secukup rasa

Bahan B
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan breadcrumbs/ serbuk roti
1 biji zucchini (kalau besar sgt, mungkin setengah je) di sagat.

Bahan kak tambah sendiri : secubit serbuk ikan bilis, serbuk daun sup kering.
Minyak utk menggoreng 



Mula-mula kita pukul Bahan A sekejap, mcm buat telur dadar.  Kemudian campurkan Bahan B.  Jika nak, boleh add serbuk ikan bilis dan daun sup tu.  Adunan ni memang akan nampak sedikit cair.  Resepi asalnye kata masukkan dlm fridge lebih kurang setengah jam utk bagi keras sikit.  Tapi kak malas, so terus goreng je, pakai sudu.  

Menyesal pulak tak buat resepi ni sejak dulu... sebab rasanye memang sedap banget ! Apa taknye, byk telur dan ada cheese pulak tu.  Resepi for obesity.  Haha.. enjoy !