Rabu, 31 Oktober 2012

Kaserol Zucchini


Mencari idea nak buat apa ngan timun jepun ni... cuba buat ala Zucchini gratin Barefoot Contessa.  

Bahan-bahannye ialah :

20 gm butter
1 biji bawang besar 
2 biji zucchini
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan susu penuh krim, suhu bilik
1/2 cawan serbuk roti
Keju diparut - Gruyere/mozarella + parmesan sedikit
Garam dan lada hitam


Bawang  besar dan zucchini di hiris dlm tebal 1 cm.  Panaskan butter hingga cair.  Goreng bawang dan zucchini sehingga agak lembut.  Kemudian, masukkan tepung gandum.  Kacau dlm seminit dua, sehingga jadi pekat.  Tambah susu sikit demi sikit, untuk membuat sos putih.  Lepas tu masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.  


Panaskan oven pada suhu 180 atau 200C.  Curahkan sayur tadi dlm bekas kaserol.  Serbuk roti di ramas dengan semua keju.  Tabur atas sayur, bakar dlm 30 minit atau sehingga atasnye kekuningan.  Dah siap.. dimakan :)


Sempoi je resepi ni.  Boleh dihidang sebagai side dish ngan ikan, daging, ayam.  Sayur zucchini tu jadi lembut dan contrast ngan topping yg crunchy, sgt sesuai.  I like ! 

Isnin, 29 Oktober 2012

Ayam masak beriani

Membelek-belek buku resepi "Masakan Mami" by Hajah Fadhilah, ternampak resepi Ayam masak beriani.  Nampak simple walaupun bahannye agak banyak.  Kita pun cuba la.. 


Ni la hasilnye.. sedap ! Sesuai utk makan dgn nasi minyak dan yg sewaktu dgnnye.. 

Bahan-bahan :

1 ekor ayam, di potong 6 (tapi akak potong kecik sikit)
Minyak sayur dan sapi, utk menggoreng
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
Kisar - 8 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih dan 1 inci halia
1 1/2 sudu besar rempah kari
1 1/2 sudu besar rempah briani
Air biasa - agak-agak
1/2 cawan susu cair atau santan
Daun pandan, pudina, ketumbar, garam, gula atau madu
3 biji tomato, belah 4
3 biji cili hijau, potong memanjang
15 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng (akak tak guna) 

Panaskan minyak sayur and sapi.  Tumis kulit kayu manis, pelaga dan lawang.  Lepas tu masukkan bahan kisar dan rempah-rempah.  Tumis hingga garing.  Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah air sedikit sehingga paras menutupi ayam saja.  Gunakan api sederhana dan biarkan ayam masak.  

Apabila daging ayam telah masak, tambahkan susu cair dan semua bahan lain.  Kacau sehingga kuah pekat sedikit dan tomato masak.  Siap utk dihidang panas-panas.  

Kak sudahi dgn meniru ayat Chef Amar - "Masak dari hati, masak dengan iman"... hihihi, enjoy !