Rabu, 23 Oktober 2013

Khamis, 3 Januari 2013

Jalan-jalan cari makan - Penang & Perak

Selamat tahun baru 2013 kpd semua yg sudi singgah ke blog ni.. sekejap je dah setahun berlalu.  Anak kak pun dah masuk Form 2 tahun ni, di MRSM Baling.. rasanye mcm baru je kami gi menghantar dia mendaftar masa Form 1 dulu.  31hb Dec hari tu, pegi la lagi ke Baling, Kedah utk menghantar dia balik.  Sessi pendaftaran agak lama sebab ramai sgt manusia.  Last-last pukul 6 petang baru kami meninggalkan MRSM Baling.  Malam tu tidur di Seberang Jaya, Pulau Pinang.  

Hotel ni berdekatan dgn shopping complex besar - Sunway Carnival.  Ada byk shop lot.  Kalau sini mesti kami berhenti makan Nasi Dalca di Restoran Kassim Mustafa (cawangan Seberang Jaya). 

Alamat utk cawangan Penang :
Restoran Kassim Mustafa
12 Lebuh Chulia, George Town, Penang 10300, Malaysia

Nasi Dalca nye lembut.. lauk biasa la, ala-ala lauk nasi kandar.  



Lauk favourite akak is sambal udang yg kecik2 ni and ada satu lagi, telur ikan.  Kalau nasi dalca and lauk 2 jenis, dlm RM8 sepinggan.  

Esok harinye kami lunch makan nasi campur kat restoran bawah ni, masih lagi di area Seberang Prai.  


Yang bestnye ialah ikan bawal yang digoreng panas-panas bersama lauk masakan Melayu.  Lauk tak byk sgt pilihan, tapi ada ulam-ulam kampung.  Cukuplah utk membangkitkan selera.  Pemandangan menarik la jugak... tempat bot kecil masuk.  Kawasan paya bakau yg agak tidak terjaga, actually. 




Ni alamat kedai ni, tak jauh sgt dari pusat bandar Seberang Jaya. Murah makan kat sini.


Habis lunch kami terus menuju ke Taiping.  Memori masa kecik2 mak abah selalu bawa kami jalan ke Taman Tasik Taiping dan ke Zoo Taiping.  Masih kelihatan sama mcm 30 tahun dulu... 



Sempat singgah makan cendol dan pasembor di Restoran Ansari .. kedai nye comel je.  Tapi sentiasa penuh.  Alamat kedai : Ansari’s Famous Cendol @ Jalan Chung Thye Phin, Taiping, Perak.  Cer cari kat Foursquare, ada tu. 




Cendol memang kelasss.  Sedap secukup rasa.  Ambil yg ada kacang, RM1.30 saje.  Habis makan cendol, terus menuju ke Kuala Sepetang, Taiping.  Singgah utk tapau Mee Udang di restoran Mak Teh. 


Verdict :  kak rasa mee udangnye tak la sedap sangat.. kira ok-ok je la.  Kuahnye mcm sos tomato manis-manis.  Tapi utk harga RM6, udang nye byk.. yg jenis kulit keras tu.  Ada la dlm 6 ekor sepaket.  Puas mkn udang !   

Sekarang ni kak ada di Ipoh, menemani suami kerja.  Tadi kami makan di Pakeeza, makanan India.  Nasi briyani, ayam goreng dan beef masala.  Pedas la sgt dagingnye.. berpeluh2 nak menghabiskan.  Nasi briyani sgt sedap at RM5.90 sepinggan (nasi je).  Lauk pun reasonably priced at RM7 to RM8. Total bill campur air mango lassi is RM40.  Boleh dtg lagi lain kali. 



Till then, jumpa di KL.. home sweet home.  Tak sabar nak balik, dah dekat seminggu on the road. Huhu..