Rabu, 23 Oktober 2013

Khamis, 3 Januari 2013

Jalan-jalan cari makan - Penang & Perak

Selamat tahun baru 2013 kpd semua yg sudi singgah ke blog ni.. sekejap je dah setahun berlalu.  Anak kak pun dah masuk Form 2 tahun ni, di MRSM Baling.. rasanye mcm baru je kami gi menghantar dia mendaftar masa Form 1 dulu.  31hb Dec hari tu, pegi la lagi ke Baling, Kedah utk menghantar dia balik.  Sessi pendaftaran agak lama sebab ramai sgt manusia.  Last-last pukul 6 petang baru kami meninggalkan MRSM Baling.  Malam tu tidur di Seberang Jaya, Pulau Pinang.  

Hotel ni berdekatan dgn shopping complex besar - Sunway Carnival.  Ada byk shop lot.  Kalau sini mesti kami berhenti makan Nasi Dalca di Restoran Kassim Mustafa (cawangan Seberang Jaya). 

Alamat utk cawangan Penang :
Restoran Kassim Mustafa
12 Lebuh Chulia, George Town, Penang 10300, Malaysia

Nasi Dalca nye lembut.. lauk biasa la, ala-ala lauk nasi kandar.  



Lauk favourite akak is sambal udang yg kecik2 ni and ada satu lagi, telur ikan.  Kalau nasi dalca and lauk 2 jenis, dlm RM8 sepinggan.  

Esok harinye kami lunch makan nasi campur kat restoran bawah ni, masih lagi di area Seberang Prai.  


Yang bestnye ialah ikan bawal yang digoreng panas-panas bersama lauk masakan Melayu.  Lauk tak byk sgt pilihan, tapi ada ulam-ulam kampung.  Cukuplah utk membangkitkan selera.  Pemandangan menarik la jugak... tempat bot kecil masuk.  Kawasan paya bakau yg agak tidak terjaga, actually. 




Ni alamat kedai ni, tak jauh sgt dari pusat bandar Seberang Jaya. Murah makan kat sini.


Habis lunch kami terus menuju ke Taiping.  Memori masa kecik2 mak abah selalu bawa kami jalan ke Taman Tasik Taiping dan ke Zoo Taiping.  Masih kelihatan sama mcm 30 tahun dulu... 



Sempat singgah makan cendol dan pasembor di Restoran Ansari .. kedai nye comel je.  Tapi sentiasa penuh.  Alamat kedai : Ansari’s Famous Cendol @ Jalan Chung Thye Phin, Taiping, Perak.  Cer cari kat Foursquare, ada tu. 




Cendol memang kelasss.  Sedap secukup rasa.  Ambil yg ada kacang, RM1.30 saje.  Habis makan cendol, terus menuju ke Kuala Sepetang, Taiping.  Singgah utk tapau Mee Udang di restoran Mak Teh. 


Verdict :  kak rasa mee udangnye tak la sedap sangat.. kira ok-ok je la.  Kuahnye mcm sos tomato manis-manis.  Tapi utk harga RM6, udang nye byk.. yg jenis kulit keras tu.  Ada la dlm 6 ekor sepaket.  Puas mkn udang !   

Sekarang ni kak ada di Ipoh, menemani suami kerja.  Tadi kami makan di Pakeeza, makanan India.  Nasi briyani, ayam goreng dan beef masala.  Pedas la sgt dagingnye.. berpeluh2 nak menghabiskan.  Nasi briyani sgt sedap at RM5.90 sepinggan (nasi je).  Lauk pun reasonably priced at RM7 to RM8. Total bill campur air mango lassi is RM40.  Boleh dtg lagi lain kali. 



Till then, jumpa di KL.. home sweet home.  Tak sabar nak balik, dah dekat seminggu on the road. Huhu..

Sabtu, 17 November 2012

Ikan stim limau

Hari ni masak ikan stim.. setelah lama tidak menggunakan steamer tu dan konon-kononnye nak masak healthy, akak pun basuh la steamer yg dah berabuk tu.  Letak kat counter top dgn harapan akan menggunakan method stim ni selalu.  Susah sikit la.. bila masak stim atau buat sup, rasa mcm makan kat hospital je.  Nak buat camne ye.  Nak gak yg goreng atau sambal hari-hari.. ish ish. 


Resep nye :

Ikan dlm 400 gm
sos ikan, lada putih

Bahan A : 
2 batang akar ketumbar 
3 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 sudu besar gula
jus dari sebiji lemon 
2 sudu besar sos ikan
sedikit garam
sedikit air dlm 1/2 cawan

Bahan lain - tomato, daun ketumbar, daun purut
daun pisang utk mengukus (kalau ada) 

Ikan dicuci bersih, dikelar.  Sapu ngan sos ikan dan lada putih secukup rasa.  Bahan A di blend halus.  Kemudian rasa dulu dan adjust gula, garam dan bahan lain.  Take note yg ikan tu bila distim, akan keluar lagi air.  Jadi kena adjust gula dan garam secukupnye. 

Satukan ikan dan bahan A.  Stimkan selama 15 minit, kemudian taburkan bahan lain.  Masak lagi 5 atau 10 minit sehingga isi ikan bertukar putih dan masak sepenuhnye.  Gunakan api yg sederhana semasa stim ikan supaya isinye tidak keras.  

Hidang semasa masih panas.. Senang je masakan ni.. boleh tambah serai, lengkuas atau sayur lain yg rasa sesuai.  :)

Rabu, 31 Oktober 2012

Kaserol Zucchini


Mencari idea nak buat apa ngan timun jepun ni... cuba buat ala Zucchini gratin Barefoot Contessa.  

Bahan-bahannye ialah :

20 gm butter
1 biji bawang besar 
2 biji zucchini
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan susu penuh krim, suhu bilik
1/2 cawan serbuk roti
Keju diparut - Gruyere/mozarella + parmesan sedikit
Garam dan lada hitam


Bawang  besar dan zucchini di hiris dlm tebal 1 cm.  Panaskan butter hingga cair.  Goreng bawang dan zucchini sehingga agak lembut.  Kemudian, masukkan tepung gandum.  Kacau dlm seminit dua, sehingga jadi pekat.  Tambah susu sikit demi sikit, untuk membuat sos putih.  Lepas tu masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.  


Panaskan oven pada suhu 180 atau 200C.  Curahkan sayur tadi dlm bekas kaserol.  Serbuk roti di ramas dengan semua keju.  Tabur atas sayur, bakar dlm 30 minit atau sehingga atasnye kekuningan.  Dah siap.. dimakan :)


Sempoi je resepi ni.  Boleh dihidang sebagai side dish ngan ikan, daging, ayam.  Sayur zucchini tu jadi lembut dan contrast ngan topping yg crunchy, sgt sesuai.  I like ! 

Isnin, 29 Oktober 2012

Ayam masak beriani

Membelek-belek buku resepi "Masakan Mami" by Hajah Fadhilah, ternampak resepi Ayam masak beriani.  Nampak simple walaupun bahannye agak banyak.  Kita pun cuba la.. 


Ni la hasilnye.. sedap ! Sesuai utk makan dgn nasi minyak dan yg sewaktu dgnnye.. 

Bahan-bahan :

1 ekor ayam, di potong 6 (tapi akak potong kecik sikit)
Minyak sayur dan sapi, utk menggoreng
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
Kisar - 8 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih dan 1 inci halia
1 1/2 sudu besar rempah kari
1 1/2 sudu besar rempah briani
Air biasa - agak-agak
1/2 cawan susu cair atau santan
Daun pandan, pudina, ketumbar, garam, gula atau madu
3 biji tomato, belah 4
3 biji cili hijau, potong memanjang
15 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng (akak tak guna) 

Panaskan minyak sayur and sapi.  Tumis kulit kayu manis, pelaga dan lawang.  Lepas tu masukkan bahan kisar dan rempah-rempah.  Tumis hingga garing.  Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah air sedikit sehingga paras menutupi ayam saja.  Gunakan api sederhana dan biarkan ayam masak.  

Apabila daging ayam telah masak, tambahkan susu cair dan semua bahan lain.  Kacau sehingga kuah pekat sedikit dan tomato masak.  Siap utk dihidang panas-panas.  

Kak sudahi dgn meniru ayat Chef Amar - "Masak dari hati, masak dengan iman"... hihihi, enjoy !