Rabu, 27 Jun 2012

Pasta ricotta & bayam



Ayam bakar tu jangan tengok tau, tu resepi lain.  Kali ni kak nak bagi resepi utk buat pasta, kat sebelah ayam tu.  Dah lama dah nak try buat resepi ni, resepi asalnye dari website Jamie Oliver,  bernama "Spinach and ricotta cannelloni".  Tapi masalah utamanye tak ada Ricotta cheese and pasta yang sesuai.  Kebetulan hari tu terjumpa Ricotta cheese, grab la satu tub kecik. 

 



Bahan utamanye : bayam hijau. 

Pasta asal utk resepi ni jenis Cannelloni.


tapi yg akak jumpa kat Cold Storage cuma yg ni, jenis Pennoni Lisci  (belasah je lar... mana pulak nak cari pasta pjg, dah mcm rupa paip air je).  



OK, if nak resepi asal, boleh lawat blog Jamie ye.  Yg version kak ni kira short cut lah. Dan kak guna separuh je dari resepi asal. 

Bahannye :

2 sudu butter
Sedikit minyak sayur
1 ulas bawang putih, di hiris (kak guna garlic powder je)
2 sudu Oregano
1 paket sayur bayam hijau, di basuh
1 tin sos spaghetti
200g keju ricotta
Keju Parmesan
Keju cheddar
Keju Mozzarella
Pasta jenis yg macam gambar kat atas

Utk sos simple :
1 kotak kecil whipping cream
Secubit serbuk ikan bilis
Garam

Caranyer :

Rebus pasta separuh masak dan ketepikan. 

Panaskan butter dan minyak.  Tumis bawang putih.  Masukkan bayam dan goreng sampai layu.  Masukkan sikit oregano kering.  Bila bayam dah layu, biarkan sejuk sekejap.  Kemudian masukkan dlm food processor dan blend. Jgn la sampai terlalu halus.


Keluarkan dan campur dgn keju ricotta dan sedikit parmesan.  Rasa-rasa, dan tambah garam dan lada sulah. 


Ok lepas tu masukkan bayam tadi dlm piping bag dan potong hujungnye.   Pipe ke dalam pasta yg separuh masak.   Dlm bekas casserole, lapisan bawah sekali kita letak spaghetti sos.  Kemudian susun pasta yg berinti bayam tu.



Sebenarnye utk sos tu sepatutnye kita buat Roux, atau white sos.. resepi ada kat sini. Tapi utk kali ni, short cut, kita campurkan je whipping cream, serbuk ikan bilis dan garam.  Curahkan atas pasta tadi.  Last sekali, taburkan cheese kat atas -  parmesan, cheddar dan mozarella.  Ikut suka lah byk mana.


Bakar selama lebih kurang 1/2 jam atau sehingga cheese kekuningan, suhu oven 180C. 

Walaupun kita mungkin rasa resepi ni agak pelik, sebenarnye bila di rasa, sedap !  Licin la pinggan kami berdua kat rumah ni..    enak di makan dgn ayam, daging dan salad. Cuba la.

1 ulasan:

  1. Pernah nampak dlm tv ni. Mmg nampak sedap.

    BalasPadam