Rabu, 29 Ogos 2012

Rendang Terlagi-lagi

Haa... siapa org Perak mesti tau resepi ni.  Ate.. itu la ngopenyer..  hehe.  Ni rendang favourite kami, tiap-tiap kali raya akak mesti buat.  Sebenarnye rendang masak kicap je, tapi ada lah bahan extra sikit dlm dia.  Bila dah rasa sekali, mesti nak lagi. 


Resepi di ambik dari buku Betty Saw, 1982 (thank you). 

Bahan- bahannye

1 cawan minyak 
600 gm daging lembu, potong setebal 1/4 inci
Kicap manis dan masin, agak2
Oyster sos - 3 sudu besar

Bahan giling :
20 biji cili kering giling, atau cili boh
300 gm bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
4 batang serai

Santan dari 1 1/2 biji kelapa, pati 
Air asam jawa, 5 sudu
1/2 biji kelapa parut putih, di goreng perang ( jangan tumbuk)
Garam, gula

Caranyer
 
Mula-mula style akak buat, kita masukkan dulu semua daging tu dlm pressure cooker bagi lembut.  Dlm 40 minit.  Atau boleh gak guna slow cooker, tapi berjam2 le.  Bila daging dah lembut sikit, keluarkan dan lumurkan dgn kicap manis, kicap masin dan oyster sos.  

Next, tumiskan bahan giling.  Bila dah hampir masak, masukkan daging tadi.  Kacau biar rata.  Masukkan santan.  Kecikkan api, kacau sekali-sekala sampai keluar minyak.  Adjust la, kut nak tambah kicap lagi ke.  Bila daging dah betul2 lembut, masukkan air asam jawa dan kelapa parut.  Tambah gula dan garam.  Siap utk di hidang.

Sedap di makan ngan sajian hari raya biasa, mcm nasi himpit, lemang etc.  Akak guna cili boh jenis tak pedas, tapi warnanye cantik.  Dari cili kering yg saiz gemuk2 tu.. 

Ok Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua yg sudi singgah sini.  :) 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan