Selasa, 4 September 2012

Udang goreng rangup


Resepi yang sangat simple dan sedap.  Goreng akhir sekali masa nak makan nasi, supaya terasa kerangupannye.

8 ekor udang saiz besar 
Minyak utk menggoreng
1 sudu besar oyster sos
2 sudu besar tepung ubi kayu

Bahan A
2 ulas bawang putih (kak guna garlic powder je)
1 biji telur 
garam dan lada sulah

Udang di potong hujung kepala, trim kaki dan keluarkan bahagian hitam kat belakang.  Tak payah buang kulit.  Marinate dengan oyster sauce.  

Masukkan semua bahan A dlm mangkuk dan pukul sikit.   Bila nak goreng, gaulkan udang ngan tepung.  Celup dlm bahan A (atau tuang A ke dlm udang bersalut tepung tadi, dan gaul rata).  Goreng di dlm minyak yang betul-betul panas.

Makan begitu saje, cicah ngan sos cili pun ok :) Enjoy !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan