Ni satu lagi favourite kami.. ya ampun, sedap sangat. Tetapi seperti biasa, menggemukkan. Moussaka yg ni version Greek, iaitu layers of daging, kentang, terung dan atas sekali ada white sauce dan cheese.
Bahan-bahannye :
Minyak utk menumis2 biji terung panjang, di potong bulat tebal 1cm
600 gm kentang, di kupas kulit
Untuk isi daging
1 biji bawang besar, hiris 3 biji bawang putih, hiris
600 gm daging/ kambing kisar
herbs - thyme, marjoram atau guna je yg dlm botol kecil "Italian Herbs"
400 gm tomato hiris dlm tin atau buah tomato fresh, di cincang
2 sudu tomato puree atau sos
1 sudu oyster sos
gula, garam, lada putih - secukup rasa
1 biji bawang besar, hiris 3 biji bawang putih, hiris
600 gm daging/ kambing kisar
herbs - thyme, marjoram atau guna je yg dlm botol kecil "Italian Herbs"
400 gm tomato hiris dlm tin atau buah tomato fresh, di cincang
2 sudu tomato puree atau sos
1 sudu oyster sos
gula, garam, lada putih - secukup rasa
Untuk sos
600 ml susu segar
60 gm butter
50 gm tepung gandum
600 ml susu segar
60 gm butter
50 gm tepung gandum
150 gm cheese - Cheddar atau yg sesuai
- utk di tabur
Cara-cara:
Goreng terung dlm minyak yg sedikit, separuh masak.
Kentang di rebus sebijik-sebijik dan apabila hampir masak, angkat dan
hiris bulat-bulat.
Utk isi daging, tumis bawang besar dan bawang putih. Masukkan daging, kacau sebentar. Kemudian masukkan tomato hiris, puri, herbs, oyster sos. Kacau lagi dan sekiranya agak kering, tambah sedikit air. Masak sehingga daging agak lembut. Tambah garam, gula dan lada putih mengikut rasa anda.
Utk menyediakan sos putih, panaskan susu sebentar. Di dalam kuali,
cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau selama 2 minit dan
masukkan susu sedikit demi sedikit. Kacau sehingga kepekatannya seperti
"whipping cream". Tambahkan garam dan lada putih.
Panaskan oven pada suhu 180C. Sapukan butter pada
permukaan mangkuk pembakar. Tuang isi daging, kemudian lapiskan dengan
kentang, diikuti terung. Ulang lagi. Lapisan akhir di tuang sos putih di
atasnya.
Dan kemudian taburkan cheese..
Bakar selama 40 minit. Utk 5 minit terakhir, naikkan suhu ke 200C utk
menggaringkan cheese di atasnya.
Agak banyak jugak la preparation utk buat Moussaka, tapi hasilnye memang berbaloi. Selamat makan :)
salam Yasmin petang tadi akak dah cuba moussaka ni memang sedap ...terbaik dari dapur Yasmin. akak nak share resepi ni kat blog akak....nak minta kebenaran dari Yasmin. Terima Kasih
BalasPadamWkmsalam kak, sila kan share kak.. alhamdulillah sedap.
BalasPadamMemang nampak sedap. Akan di cuba.
BalasPadam