Isnin, 21 Mei 2012

Ceritera Kacang Kuda


Bila kita mengunyah kacang kuda, agaknye pernah tak kita terfikir asal-usul kacang ni ?  Menyusuri internet, akak terjumpa gambar bunga dari pokok kacang kuda.  Betapa indahnye ciptaan Allah s.w.t. 

(image taken from http://www.nandyala.org/mahanandi/).

 

Kacang kuda di dalam bahasa Inggeris nye di panggil Chick Pea ataupun Garbanzo.  Masa kecik2 kita selalu makan kacang ni masa gi tengok wayang, yg jualnye mamat2 India dan dibungkus dlm kon surat kabar.  Sedap kan...  Anyway,  susah gak nak dpt Kacang kuda bila tetiba je teringin nak rasa.  So,  minggu lepas projek akak is memproses kacang kuda yg dibeli kering (dried).  Untung tau kalau kita buat sendiri, hasilnye berganda-ganda, cuma ambil masa sikit la nak proses. 

OK ni langkah demi langkah cara memprosesnye :

1.  Pilih kacang dan buang yg mana tak elok, bilas dgn air hingga bersih.  

2.  Rendam dlm mangkuk besar, biarkan dlm fridge selama satu malam. Tujuannye supaya kacang cepat lembut dan keluar 'angin'.


3.   Esoknye, kacang kuda ni dah mengembang sikit dan mungkin air pun dah hilang.  Basuh lagi. 

4.  Rebus selama 45 minit ke 1 jam setengah sehingga lembut di atas api sederhana.  Jangan masukkan garam.   Garam masuk last sekali.  Jika ada buih hitam, buang.  Dan tambahkan air jika perlu.


Akak tak rebus atas api,  selalunye kak pakai Slow Cooker.  Letak ke 'high' dan rebus selama 4 jam.  Memang lama, tapi tak perlu buat apa-apa.  Jangan kerap buka tudung slow cooker, biarkan je.  Start checking lepas 3 jam.  Bila dah lembut, boleh la angkat dan tos. 



Biarkan kacang kuda kering atau boleh lap ngan tisu.  Masukkan dlm tupperware kecil-kecil dan simpan dlm freezer.  Boleh tahan sehingga 6 bulan.  So bila-bila rasa nak mengunyah, boleh just keluarkan dari freezer dan biarkan defrost sekejap. Proses yg sama juga boleh digunakan utk jenis kacang kering yg lain, cuma mungkin masa merebus tu berbeza.  

Utk masaknye, cara yg paling simple is goreng ngan butter dan garam sedikit.  Utk kali ni, kak cuba try buat resepi ala2 Italian bernama "Ceci Fritos".   


Ada banyak version utk buat munchies ni.   Akak try guna combination ni :  


  • 1 sudu besar butter atau minyak sayur
  • 2 ulas bawang putih, di cincang (atau Garlic powder)
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis 
  • 2 cawan kacang kuda yg dah di rebus
  • 1 sudu kecil daun thyme kering (atau daun sup) 
  • Garam dan lada sulah, secukup rasa

Cara membuatnye :

Cairkan butter atau panaskan minyak. Tumis bawang putih beberapa saat.  Masukkan jintan manis, kacau sekejap.   Kemudian masukkan kacang kuda, balik-balikkan. Last sekali masukkan daun thyme, garam dan lada sulah.  Goreng sehingga kering dan garing.  Hidangkan panas-panas.

Gambar di atas tu akak guna daun thyme kering, tapi setelah di rasa dgn anak tekak jawaku, akak suka lagi kalau pakai daun sup.. kome boleh la try yg mana-mana.  Ciao !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan