Rabu, 31 Oktober 2012

Kaserol Zucchini


Mencari idea nak buat apa ngan timun jepun ni... cuba buat ala Zucchini gratin Barefoot Contessa.  

Bahan-bahannye ialah :

20 gm butter
1 biji bawang besar 
2 biji zucchini
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan susu penuh krim, suhu bilik
1/2 cawan serbuk roti
Keju diparut - Gruyere/mozarella + parmesan sedikit
Garam dan lada hitam


Bawang  besar dan zucchini di hiris dlm tebal 1 cm.  Panaskan butter hingga cair.  Goreng bawang dan zucchini sehingga agak lembut.  Kemudian, masukkan tepung gandum.  Kacau dlm seminit dua, sehingga jadi pekat.  Tambah susu sikit demi sikit, untuk membuat sos putih.  Lepas tu masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.  


Panaskan oven pada suhu 180 atau 200C.  Curahkan sayur tadi dlm bekas kaserol.  Serbuk roti di ramas dengan semua keju.  Tabur atas sayur, bakar dlm 30 minit atau sehingga atasnye kekuningan.  Dah siap.. dimakan :)


Sempoi je resepi ni.  Boleh dihidang sebagai side dish ngan ikan, daging, ayam.  Sayur zucchini tu jadi lembut dan contrast ngan topping yg crunchy, sgt sesuai.  I like ! 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan