Resepi ni asalnya utk buat bebola udang, tapi kak ganti ngan isi ikan. Sebab kadang-kadang takde idea nak masak apa dengan ikan yg isinya tebal-tebal. Selalunye org guna ikan tenggiri, atau ikan yg isinye putih dan tidak terlalu hanyir.
Resepi homemade fish ball :
300 gm isi ikan, dicincang (atau blend kasar)
1 sudu besar tepung jagung
secubit baking powder
1 biji telur kuning
1 biji bawang putih, dicincang
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 1/2 sudu besar sos ikan
1/2 sudu kecil gula
garam dan lada hitam
Campurkan semua bahan, perasakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa. Basahkan tangan dan buat bulat-bulat. Boleh simpan dlm fridge sekejap utk keraskan sebelum diguna dlm masakan. Kalau buat byk, boleh simpan dlm freezer.
Selamat menjamu selera :)
aduyai...sedappp je...boleh order dari internet?nahaha
BalasPadam