Sabtu, 29 September 2012

Bebola ikan


Resepi ni asalnya utk buat bebola udang, tapi kak ganti ngan isi ikan.  Sebab kadang-kadang takde idea nak masak apa dengan ikan yg isinya tebal-tebal.  Selalunye org guna ikan tenggiri, atau ikan yg isinye putih dan tidak terlalu hanyir.

Resepi homemade fish ball :

300 gm isi ikan, dicincang (atau blend kasar)
1 sudu besar tepung jagung
secubit baking powder 
1 biji telur kuning
1 biji bawang putih, dicincang 
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 1/2 sudu  besar sos ikan 
1/2 sudu kecil gula
garam dan lada hitam


Campurkan semua bahan, perasakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa.  Basahkan tangan dan buat bulat-bulat.  Boleh simpan dlm fridge sekejap utk keraskan sebelum diguna dlm masakan.  Kalau buat byk, boleh simpan dlm freezer.  

Selamat menjamu selera :)

1 ulasan:

  1. aduyai...sedappp je...boleh order dari internet?nahaha

    BalasPadam