Resepi yang sangat simple dan sedap. Goreng akhir sekali masa nak makan nasi, supaya terasa kerangupannye.
8 ekor udang saiz besar
Minyak utk menggoreng
1 sudu besar oyster sos
2 sudu besar tepung ubi kayu
Bahan A
2 ulas bawang putih (kak guna garlic powder je)
1 biji telur
garam dan lada sulah
Udang di potong hujung kepala, trim kaki dan keluarkan bahagian hitam kat belakang. Tak payah buang kulit. Marinate dengan oyster sauce.
Masukkan semua bahan A dlm mangkuk dan pukul sikit. Bila nak goreng, gaulkan udang ngan tepung. Celup dlm bahan A (atau tuang A ke dlm udang bersalut tepung tadi, dan gaul rata). Goreng di dlm minyak yang betul-betul panas.
Makan begitu saje, cicah ngan sos cili pun ok :) Enjoy !
Tiada ulasan:
Catat Ulasan