Khamis, 17 Mei 2012

Ayam masak merah



Ya Allah malam tadi punye la penat, sampai lupa nak masukkan ayam masak merah ni dlm fridge.. nasib baik la tak basi pagi ni.  Resepi ni memang kegemaran famili sejak azali.  Akak buat pun main campak-campak je. 


Ni resepi asalnye yg akak gunting dari suratkhabar, boleh la separuh kan resepi kalau rasa byk sgt.  Dlm resepi ni, pakai tomato betul yg di rebus, tapi akak shortcut, pakai tomato dlm tin ni.


Bahan-bahannye :

1.5 kg ayam, di potong 12 atau 14, kemudian di gaul ngan garam dan lada sulah
Santan pekat dari sebiji kelapa
500 gm buah tomato, rebus dan buang kulit

Bahan giling :
300 gm cili merah
15 biji bawang merah
8 biji bawang putih
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
3 cm halia
3 batang serai
2 biji bawang besar, potong bulat 


Minyak biasa, and minyak sapi sikit
Perasa : Gula melaka/ gula merah, garam

Cara membuatnye :

Panaskan minyak masak & minyak sapi, dan tumis bahan giling dan tomato.. biarkan sampai agak kering mcm gambar bawah ni.  



Masukkan ayam dan gaul ngan rempah tumis tu.  Lepas tu masukkan santan (macam kita buat rendang). 


Kacau sekali-sekala. Tunggu sampai ayam betul-betul masak dan kuah dah pekat.   Last sekali, masukkan bawang besar dan perasa.  Bila nak menghidang, pastikan buang minyak lebih-lebih yg akan berkumpul di bahagian atas tu.. bahaya, kolesterol :) 

Kalau dah cuba, mesti nak buat lagi.  Sesiapa yg nak mengambil hati ibu mertua, ni lah resepi nyer..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan