Isnin, 28 Mei 2012

Nasi pilaf dengan ayam

Banyak benor nama-nama diberi utk resepi ni.  Ada yang panggil Pulao, Pilau, Pilaf.  Memetik dari Wikipedia - "The English term is borrowed from Turkish pilav, from Persian pilāv,[1] which in turn is borrowed from Sanskrit pulāka.[2] The English term is further influenced by Modern Greek pilafi.[3] Due to the vast spread of the dish, there exist variations of the name in many languages, including plov, polou, palov etc. It is well known in Trinidad and Tobago as 'pelau'."

Rasanye kat Msia ni org panggil Pilaf atau Pilau.   Tak kisah la apa pun panggilannye, yg penting Sedap.  


Hari ni dinner kak try masak Nasi Pilaf pakai beras Basmati.  Makan dgn kari sayur.  Memang best ! Ni resepinye, cukup utk 3 atau 4 orang makan :

2 cawan beras Basmati
6 sudu besar ghee (atau boleh campur butter)
1 biji bawang besar, di hiris
1/2 sudu kecil biji sawi
2 tangkai daun kari
1 inci halia, di kisar
2 ulas bawang putih, di kisar
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk cili (atau paprika)
Garam secukup rasa
2 biji tomato, di dadu
1 biji kentang , di dadu
1 biji cili hijau, di hiris
175 gm daging ayam, di hiris kecil
1/2 cawan kacang pis hijau
sedikit hirisan ketumbar
3 cawan air

Cara membuatnye :

Beras di cuci dan kemudian rendam selama 30 minit.  

Cairkan ghee dgn api sederhana.  Tumis bawang, biji sawi, daun kari, halia, bawang putih, ketumbar dan serbuk cili.  Goreng lebih kurang 2 minit.  Masukkan tomato, kentang, cili hijau dan daging ayam.  Biarkan sehingga nampak daging ayam dah masak sikit dan bertukar putih.  Campurkan kacang pis.  Masukkan garam secukup rasa, biar masin sikit sebab nanti nak tambah beras.  

Masukkan beras dan gaul perlahan-perlahan supaya semuanye sebati.  Last sekali, tambah air 3 cawan.  Bila nasi hampir kering, boleh la masukkan hirisan ketumbar. Masak nasi seperti biasa, selama lebih kurang 20 minit.  Hidang bersama kuah kari.  


Nampak rumit tapi sebenarnya senang , semua bahan kita campak je dlm satu periuk.  Jimat masa. Kalau boleh, hidangkan masa nasi tu baru je lepas masak, time nasi tu still berwap.  Lembut nasinye..  insyaallah boleh buat lagi. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan