Khamis, 24 Mei 2012

Pancake kentang


Keledek belum habis lagi.. nak buat resepi apa ye ? Apa kata kita buat ala-ala Pancake atau Hash brown gitu.   Tapi akak rasa yg lebih sesuai utk resepi ni ialah Kentang biasa tu, bukan keledek .  

Foto dari http://www.rikenresearch.riken.jp/

Tapi akak ganti ngan keledek ye.  




Resepi asal :

1 sudu minyak zaitun
1 biji bawang merah, di cincang
2 biji kentang, kupas kulit
80 ml krim 
1 sudu besar tarragon (boleh ganti ngan daun sup)
1 biji telur ayam, asingkan kuning dan putih
Garam dan lada hitam
Butter 

Cara membuatnyer :


Kentang tu kita buang kulit dan sagat.  Kalau guna food processor, beberapa saat je dah settle.  Jika kentang tu berair, tekan-tekan supaya semua air keluar.  Tumis bawang hingga keperangan.  Pukul putih telur hingga kembang (firm peaks). Masukkan bawang goreng dengan semua bahan lain kecuali putih telur.  Gaul dan letak garam, lada hitam.  Kemudian last sekali masukkan telur putih dan kaup balik perlahan-lahan.

Sudukan kentang ke dalam ring besi (yg buat goreng telur tu)  Letak sedikit butter di atasnye.  Bakar selama lebih kurang 40 minit, 200C.  Jadi yang keluarnye semua comel-comel dan bulat. 


Sebab akak tak kuasa nak membakar dlm oven pagi-pagi, kak modify la resepi di atas, dan goreng atas api je, free form.  Pastikan pancake tidak terlalu tebal.  Kak tak letak bawang pun, utk melekatkan kentang tu semua akak tambah dlm 2 sudu besar potato starch.  Garam kena lebih sikit ye sebab kentang ni tawaq.  Sesuai utk makan pagi dan minum petang.  Cer try..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan