Selasa, 22 Mei 2012

Daging masak kicap



Kalau cakap pasal daging ni, bab nak memilih memang akak lemah.. sebabnye terlalu banyak bahagian daging ni.  Confuse.. selalunye akak order je kat makcik atau mak, akak minta depa belikan.  Yang akak tau cuma Daging Batang Pinang (sirloin kalau tak silap), tu bahagian paling lembut.  Jom tengok bahagian atau pun Beef cuts yang available :

Petikan dari http://www.precisionnutrition.com/all-about-meat

Nasib la kat rumah ni tak selalu sangat makan daging atau ayam.  Mungkin seminggu sekali la kut.  Semalam masak resepi daging yg paling simple iaitu Daging masak kicap.  Nak bagi resepi gak ke ?  Mesti dah tau.  Hehehe..



Yg hijau-hijau tu mcm rupa petai kan ? Itu sebenarnye Broad bean ataupun Fava beans.


Kak beli yg frozen punya dari supermarket. 


Tapi yang lecehnye Broad bean ni nak kena kopek kulit dia pulak.. memang tak hensem rupa dia kalau goreng ngan kulit sekali. 


Takde bean ni pun tak apa, ganti je dgn kacang pis hijau atau apa yg di rasakan sesuai.  Ni resepi Daging Masak Kicap.  Bahan-bahannye :

Bahan perap : 
250 gm - Daging hiris (bahagian lembut)
1 sudu besar tepung jagung 
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar oyster sauce 

Bahan tumis, di kisar halus :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Air - 2 1/2 gelas 
Kicap manis, Kicap masin
Kacang pis, tomato, garam, lada hitam,
Minyak 

Cara membuatnyer :

Daging tu kalau nak cepat masak, boleh la di ketuk-ketuk sampai nipis ye. Kemudian perap.  Ok, mula-mula perap daging, letak dlm fridge selama sekurang-kurangnye setengah jam.  Tumis bahan tumisan lebih kurang 2 minit.  Masukkan daging tadi dan balik-balikkan.  Kemudian, siapkan air dalam 2 gelas.   Masukkan 1/2 gelas dahulu dan goreng hingga daging agak kering.  Teruskan menambah air sedikit demi sedikit sehingga habis 2 gelas, dan sehingga daging lembut.  Biasanye dlm 20 minit.   Apabila rasa daging dah lembut, masukkan kicap manis 2 sudu, kicap masin 2 sudu.  Juga kacang pis, tomato, garam dan lada hitam secukup rasa.  Jika rasa kuah terlalu pekat, boleh tambah sedikit air lagi dan adjust rasanye.  

Yey ! Dah siap, senang sangat, kalau mak akak - masak 'emergency' katanye.  Selamat menjamu selera :)

4 ulasan:

  1. memang sedap akak....udahlah posa rini..hehehe

    BalasPadam
  2. Laa.. dah posa pi tengok gambar makanan pulak buat pe. Ok selamat berbuka dik !

    BalasPadam
  3. Kalau kajang hijau tu digantikan dengan petai pun sodap jugak tu hehehe

    BalasPadam
  4. Sesuai ke petai Wiz ? Hmm.. I guest ikut selera masing2 la. Saya x mkn petai :p

    BalasPadam