Selasa, 31 Julai 2012

Ayam dgn sos telur masin

Ini confirm la masakan chinese kan.. dpt resepi ni pun dari satu buku resepi yg berbahasa Cina, tapi ada translation dlm English.  Resepi ni ala2 creamy butter prawn.  Cuma tak guna telur ayam, di ganti ngan telur merah dari telur masin. 


Buruk beno gambar ayam ni, dah kelam-kabut tadi nak buka puasa baru siap masakan ni.  Ok bahan-bahannye :

Ayam, di potong kecil dlm 1/2 kg
Minyak utk menggoreng

Bahan perap : 
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil minyak bijan (jika nak)
Lada putih
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum

Sos :
Butter 4 sudu, atau minyak
4 biji telur masin, telur merah je.. di stim
2 tangkai daun kari
Cili padi, hiris
Bawang putih, 4 biji, hiris 
300 ml susu cair
Garam, gula

Gaul ayam dengan semua bahan perap dan marinate selama sejam.  Lepas tu bila hampir time nak makan, goreng hingga garing.  Ketepikan. 


Buat sosnye.  Telur merah tu di lenyek.  Kemudian, cairkan butter.  Goreng telur bersama daun kari, cili padi dan bawang putih.  Biarkan garing seketika.  Tambahkan susu cair.  Kacau sehingga sos menjadi pekat.  Masukkan ayam, adjust garam dan gula.  

Senang je kan nak buat resepi ni.. Rasanye mesti lah sedap.. tapi kak rasa ayam kat atas tu dah terlebih kuah la, atau perlu lama sikit bagi kering lagi.  Boleh jugak ganti kan seafood utk resepi ni, yg selalunye is ketam atau udang.  

Selamat menjalani ibadah berpuasa pada semua yg sudi singgah blog ni..  selamat memasak utk famili :)

1 ulasan:

  1. Nampak sgt menyelerakan. Tak buruk. Rupanya stim dulu telur. Interesting. Nanti nak cuba.

    BalasPadam