Sabtu, 26 Mei 2012

Kaserol pasta


Anak akak yg sekolah asrama ada kat rumah time cuti sekolah ni, jadi menu pun tukar la sikit.  Masak pasta favourite dia.  Masakan cara ni bebudak suka la. tak pedas dan creamy...yg diet tak leh join, kerana ia sangat menggemukkan.. banyak guna cheese.

Bahan-bahan utk membuat casserole ni (cukup utk makan 3 org) :   

Lapisan pertama (bawah sekali)
Ayam atau daging kisar, 200 gm 
Cauliflower 100 gm (atau sayur lain) potong kecil
Bawang merah 3 ulas, hiris
Bawang putih 1 ulas, hiris
Italian seasoning, 1/2 ke 1 sudu kecil  
Garam secukup rasa
Susu cair 1/2 tin (boleh ganti ngan cream)


Cara : Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih.  Masukkan ayam.  Goreng dlm 4 minit bersama cauliflower.  Perasakan dgn Italian seasoning dan garam.  Akhir sekali masukkan susu cair.  Kacau rata.

Lapisan kedua :  Serbuk roti, lebih kurang  3/4 cawan  (saya guna jenis Panko)
 
Lapisan ketiga
Pasta 2 cawan (saya guna Shell) rebus Al Dente
2 biji telur 
1 sudu besar butter
Keju Parmesan, 1/4 cawan
Garam dan lada sulah 


Cara :  Cairkan butter, pecahkan telur.  Masukkan pasta dan gaul.  Tambah parmesan mengikut selera anda.  Last sekali masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
                            
Lapisan keempat  :  Sos spaghetti tomato dlm tin, dlm 3/4 cawan.  Sos ni biasanye masam, so jangan guna banyak sangat. Jika nak, boleh adjust - tambah sos tiram or gula sikit bagi kurang masam.

Lapisan kelima : Serbuk roti dan keju - parmesan, mozzarella, cheddar atau melting cheese lain.

Cara Assemble : 

Kita sapukan bekas kaserol dgn sedikit minyak masak.  Bahagian bawah sekali letak lapisan ayam.  Jika nampak terlalu kering, just tuang je susu cair lagi kat atas. Lepas tu, taburkan lapisan kedua iaitu serbuk roti. 


Diikuti dengan lapisan ketiga i.e.  pasta Shell yg kita goreng tadi.  Taburkan lagi parmesan kat atas pasta kalau nak.   Lupakan tentang kalori :)


Lapisan seterusnye ialah sos spaghetti (tomato). Akhir sekali tabur lagi serbuk roti dan keju parut.  Kalau takde keju blok, boleh ambik je yg keping-keping tu, koyakkan kecik2. 


Bakar di dalam oven suhu 180 C selama 25 minit, guna api bawah je.  Selepas 25 minit, on kan api atas atau grill, dan bakar lagi 5 minit untuk memastikan keju semua cair dan keperangan.   Sebelum menghidang, biarkan dulu selama 10 minit baru la di potong.  

Siapa tengok ni, pasti tergoda.. confirm !  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan