Jumaat, 25 Mei 2012

Ikan masak tiga rasa



Malam ni masak ikan kembong je, ikan ni omputih panggil Indian mackerel ataupun nama saintifiknye Rastrelliger kanagurta (betul ke ?) Canggih, canggih.. hahaha, actually akak cedok dari website ni. Siapa yang kaki pancing mesti kenal semua ikan-ikan ni.  Orang perak panggil ikan kembung ni ikan termenung... agaknye si pengail byk termenung masa nak tunggu dpt ikan ni.  Ntah la :)

Resepi malam ni, "Ikan masak 3 rasa" dari makcik akak - ada rasa manis, pedas dan masam2 sikit.  Sebenarnye ni masakan Thai tapi kat Malaysia resepi ni dah di 'alter' ikut selera org sini.  Mungkin resepi orang Siam tu asal nye macam ni. 

Resepi 3 rasa versi "Mengunyah":

Cukup utk 4 ekor ikan 

Ikan - goreng simple garam kunyit, ataupun boleh salut ngan telur merah, tepung jagung dan garam.

Pes tomyam

Daun limau purut

Bunga kantan
Bahan kisar 
7 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia 
2 batang serai
Cili padi, ikut suka 

Sos cili 2 sudu besar, sos tomato 1 sudu besar
Pes tomyam 1 sudu besar, air 1/2 gelas
Perisa - Garam, sos ikan, gula melaka
Hiris - bunga kantan, daun limau purut 
Option - sayuran seperti capsicum, tomato

Caranyer :

Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan garing lebih kurang dlm 5 minit. Masukkan sos cili, sos tomato, pes tomyam dan tambah air supaya tak terlalu pekat.  Kacau. Tambah perisa mengikut selera anda.  Tumis selama 3 minit lagi.  Last sekali masukkan bahan hiris. 

Susun ikan dan tuangkan sos atasnye.  Siap. 

Resepi ni kalau nak sedap, ikan tu kena goreng bila hampir time nak makan, supaya ikan goreng tu masih rangup.  Sos tu boleh buat awal dan cuma panaskan je, dan siram atas ikan.  

ขอให้เจริญอาหาร! (kŏr hâi jà-rern aa-hăan!) - Selamat menjamu selera :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan