Selasa, 29 Mei 2012

Nasi sudah menjadi bubur



Sedih betul la tajuk post ni.. memang pun dah jadi bubur.  Sebab ada org sakit kat rumah ni, demam dan sakit kerongkong.  Jadi terpaksa la masak bubur hari ni.  Rasanye semua org tahu macam mana nak buat bubur nasi kan.  Takpe la, akak tulis gak kat sini.  

Bubur yg paling asas di buat dari beras yg di masak ngan air, garam dan daun pandan.  Sukatan airnye bergantung pada jenis beras.  Kalau di Thailand atau Vietnam, depa suka guna Broken rice, atau beras hancur. 


Tapi kat Msia ni kak tak pernah pulak jumpa Broken rice semata-mata.  Mungkin tak perasan kut..  Resepi utk bubur yg kak masak tadi :

1 cawan beras wangi 
1 sudu beras pulut (utk tekstur)
lebih kurang 8 cawan air
Garam 2 sudu kecil 
2 ikat daun pandan

Campur, basuh dan rendam kedua-dua jenis beras selama 2 jam. Kemudian masak air dan garam, masukkan beras dan daun pandan.  Masak seperti biasa, bila hampir kering, tambahkan lagi air.  Biarkan mereneh dgn api yg kecil selama 45 minit sehingga beras hampir hancur.

Bahan lain utk di masak bersama bubur : hirisan ayam atau daging yang di perap bersama kicap cair, oyster sos dan lada putih.   Hirisan halia, bawang, serai.  Boleh juga di tambah santan, sos ikan, kiub pati ayam/ ikan bilis, air rebusan ayam, lada hitam, sayuran, telur. 

from steamykitchen.com
Bahan tabur - bawang goreng, ikan bilis goreng (atau tumbuk utk jadikan makanan baby), daun bawang hiris, telur masin, century egg, kicap cair, minyak bijan.  

Banyak lagi bahan-bahan yg boleh di masak ngan bubur, tak habis kalau nak list di sini..    Sekali-sekala makan bubur nasi, ok gak :)

1 ulasan:

  1. saya suka buat bubur nasi + sup sayur (tumis bwg + ikan bilis) + Chicken grilled...perasa dr chicken grilled tu akan masuk dlm bubur nasi...memang sedap..

    BalasPadam